Mali rituali – most između našeg unutarnjeg i vanjskog

mali-rituali

Riječ „ritual“ ima više značenja; ja pišem o ritualima kao radnjama koje učestalo svjesno ponavljamo s namjerom da se bolje povežemo sa sobom i da proširimo ugodno iskustvo.  Provoditi ritual znači odvojiti svjesno vrijeme samo za sebe, kako bismo se odmorili i „napunili baterije“.

Mali rituali: petak navečer rezerviran je za izležavanje u mirisnoj kadi

Moja prijateljica voli petak; petak koji je zadnji dan u tjednu kao da joj je signal za otpuštanje stresa. Stoga petkom poslije posla odlazi na kavu s društvom, a petak navečer rezerviran je za izležavanje u mirisnoj kadi. I sve to ne bi bio ritual da petak za nju u tom obliku ne postoji već nekoliko godina. I da nije uključena svjesna namjera u kreiranje ga kao takvoga.

Moj ritual je što subotom u prijepodnevnim satima volim obilaziti tržnicu, bez obzira na godišnje doba. Volim šetati između štandova i upijati boje i mirise raznog voća i povrća. To me povezuje s prirodom i s mojim tijelom; zaista volim kuhati i odmah u glavi slažem slike ukusne hrane koju, na kraju krajeva, i napravim nakon što odaberem što ću kupiti.

Moja druga prijateljica imala je neko vrijeme mali ritual na dnevnoj bazi; nakon jutarnjeg ustajanja običavala je zapaliti malu svjećicu i postaviti jasnu namjeru za taj dan. U ostvarivanju svojih planova nije htjela ostati samo u pukim željama, već je svoj plan htjela još više osvijestiti i utjeloviti.

Mali rituali  – naša sigurna zona

Rituali u ovom smislu predstavljaju zapravo našu sigurnu zonu, mjesto povratka sebi; povezivanju s našim tijelom i osjećajima, bilo da se radi o jutarnjem ispijanju kave, pisanju dnevnika ili molitvi. Kada prolazimo kroz teško životno razdoblje, mogu nam pomoći da se rasteretimo ili sagledamo situaciju iz šire perspektive. U svakom slučaju, naši mali rituali čine most između našeg unutarnjeg i vanjskog.

Pogledaj komentare na ovu temu na mom Facebooku.

O autorici:

Sonja
SONJA LOVRENOVIĆ, integrativni terapeut. Rođena 15. 10. 1976. Završila je pedagošku Akademiju, radila kao odgajatelj u dječjem vrtiću. Nakon rođenja drugog djeteta, završava četverogodišnji program Centra za integrativni razvoj i nakon toga dvogodišnji poslijediplomski studij. Kao integrativni terapeut djeluje već pet godina radeći individualna savjetovanja i vodeći radionice.

Komentiraj

Tvoja email adresa neće biti objavljena.