Otvaranje srca

Otvaranje srca

Kada pokrenemo priču oko našeg srca, svatko od nas će reagirati drugačije; netko će osjetiti čežnju u srcu, netko će imati osjećaj rupe, netko će se rasplakati, a netko će reći da je sasvim dobro u kontaktu sa svojim srcem. Koliko ljudi – toliko priča.
Bez obzira na spol, naciju, vjeru, srce je jedno.

“Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.” Sjećate li se “Malog princa”?

I zato nije nikakvo čudo što u periodima životnih kriza, kada imamo osjećaj da se “raspadamo”, imamo osjećaj da nas srce boli; boli nas ustvari osrčje, prsna kost, mišići oko prsne kosti koji su bili stisnuti, pojavljuju se aritmije i srce nam poručuje da treba iscjeljenje. Iscjeljenje emocionalne prirode. (Što nikako ne znači da ne treba obaviti i pregled kod liječnika).

Sve naše emocije prolaze kroz srce

I strah, i tuga, i bol. Ali i životna radost i ljubav. I ne mislim pri tome samo na ljubav prema partneru, djeci, već na univerzalnu ljubav. Ljubav koja je protok energije kroz naše tijelo, ljubavi prema svemu živome i neživome što nas okružuje. I prije svega  na prihvaćanje sebe i ljubav prema sebi.

Zatvoreno srce

Paradoks je što smo se zbog stresnih i bolnih životnih situacija kroz koje smo prolazili u životu nesvjesno naučili zaštititi, pa smo tako odrastajući jako dobro naučili “zatvoriti” svoje srce. Iz negdje duboko potisnutog uvjerenja da ako manje osjećam, manje su šanse da ću biti povrijeđena. Zvuči poznato?
Paradoks je, dakle, u tome što smo se kroz život fino prilagodili manje osjećati, manje biti povezani sa sobom, manje biti prisutni, manje bivati… Ali ako smo se “umanjili”, “stišali”, tada smo negdje pogubili i protok ljubavi, protok životne sile i protok gušta. I onda nam dolaze osjećaji usamljenosti, depresije, anksioznosti, neispunjenosti, besmisla.

Radionica: Otvaranje srca

Na radionici “Otvaranje srca” pažnju ćemo usmjeriti natrag na bivanje, na svoje tijelo, svoje srce, na ono što je živo u nama. Kroz pokret, ples, disanje i meditacije upustit ćemo se u zbližavanje sa čežnjama našeg srca.
I kao što je srce u sredini našeg tijela, radionica će se održati u sredini prosinca, u sredini Adventa. Svi ste dobrodošli, uz obaveznu najavu, 14. prosinca u 18 sati, u prostorijama CORS-a (Centar osobni razvoj i svjesnost) Slavonska avenija 3, Zagreb. Radionica traje do 21.15 i plaća se 250 kn.
Za sve dodatne informacije i prijave, slobodno me kontaktirajte na:

Bit će mi drago ako svoje zanimanje zabilježite na Facebook događaju za ovu radionicu.

O autorici:

Sonja
SONJA LOVRENOVIĆ, integrativni terapeut. Rođena 15. 10. 1976. Završila je pedagošku Akademiju, radila kao odgajatelj u dječjem vrtiću. Nakon rođenja drugog djeteta, završava četverogodišnji program Centra za integrativni razvoj i nakon toga dvogodišnji poslijediplomski studij. Kao integrativni terapeut djeluje već pet godina radeći individualna savjetovanja i vodeći radionice.

Komentiraj

Tvoja email adresa neće biti objavljena.