Rad na sebi: slijedi svoj put

rad-na-sebi

Postoji li univerzalni put i recept za rad na sebi? Naime, zadnjih godina mnogo slušam o ljudima koji „rade na sebi“ i u nastavku pišem o toj temi.

Rad na sebi: glavni preduvjet za sreću u životu?

Štogod podrazumijevao pojam rad na sebi, ponekad mi se čini da se olako shvaća. Naravno, svi se mi želimo osjećati ispunjeno i zadovoljno svojim životom. Stoga su mnogi ljudi uzeli rad na sebi kao glavni preduvjet za sreću u životu; ako „radim na sebi“, tada sam „duhovnija“ ili „prorađenija“ , šaljući na suptilan način time poruku drugima oko sebe da nisu dovoljno dobri ili vrijedni ako ne slijede njihov put.

Jedna od posljedica olakog shvaćanja „ rada na sebi“ je i da se nemali broj osoba iznenadi kada se konačno odluči „poraditi na sebi“; dublje se posvetiti sebi, dublje zaroniti u svoje tijelo i emocije.

Mnogi kreću na takav put s idejom da će svijet odmah postati bolje mjesto, a oni kao pojedinci će odmah biti preplavljen i ljubavlju i dobrim raspoloženjem.

NO, STVARI PONEKAD UISTINU NISU TAKVE.

U svojoj praksi kao integrativna terapeutkinja često pitam klijente:

  •    Kakva su tvoja očekivanja?
  •    Što želiš postići?
  •    Koja je tvoja NAMJERA u procesu osvještavanja?

S kojom namjerom krećeš na svoj put?

Već samo dublje osvještavanje NAMJERE koju postavljamo za sebe čini veliku razliku u načinu  na koji pristupamo određenom procesu. Nije svejedno želim li si olakšati trenutno frustrirajuću situaciju u kojoj se nalazim ili želim zaista uvidjeti dublje obrasce zbog koji mi se određena situacija dogodila u životu (što me frustrira).

Bitno je imati na umu da kad jednom „zagrebemo po površini“ našeg ega, našeg razumijevanja svijeta, naših emocija… u cilju i namjeri da dođemo do lakšeg bivanja, možemo podignuti i mnogo „unutarnje prašine“. I „mulja“, kako ja volim reći.

Stoga je ponekad iluzija da će nam odmah „sreća pokucati na vrata“ kad krenemo „raditi na sebi“.

Naravno da ćemo s vremenom povećati naš emocionalni kapacitet i da vanjske okolnosti neće više toliko utjecati na naš unutarnji svijet, međutim ako  se želimo zaista povezati sa sobom, živjeti „punim plućima“ i doći do većeg gušta u životu, tada moramo u prvom redu krenuti od prihvaćanja sebe.

Prihvati sebe

Prihvaćanja sebe upravo takvih kakvi jesmo; i svojih radosti, ali i boli i strahova. Iako je susret sa strahovima i frustracijama neugodno mjesto, potiskivanje istih nas zapravo vodi u neživot i s vremenom, gubljenje vitalne energije.

Dakle, ne postoji univerzalni put i recept za „rad na sebi“. Moja topla preporuka je da prije nego se odlučite za neku metodu, tehniku, savjetovanje, preispitate sami sebe kakvu promjenu zapravo očekujete. Ako je vaša prijateljica pronašla nešto što njoj odgovara, ne mora značiti da ćete se i vi ugodno osjećati s istim. Pratite svoju intuiciju, svoju inspiraciju. I ne zaboravite ju potražiti i u životu 😉

Posjetite: Facebook Authentica by Sonja

 

O autorici:

Sonja
SONJA LOVRENOVIĆ, integrativni terapeut. Rođena 15. 10. 1976. Završila je pedagošku Akademiju, radila kao odgajatelj u dječjem vrtiću. Nakon rođenja drugog djeteta, završava četverogodišnji program Centra za integrativni razvoj i nakon toga dvogodišnji poslijediplomski studij. Kao integrativni terapeut djeluje već pet godina radeći individualna savjetovanja i vodeći radionice.

Komentiraj

Tvoja email adresa neće biti objavljena.