Što odabirem biti?

što odabirem?

Jesensko jutro. Šuštanje preostalog lišća na granama. I nebo tako čisto, tako jasno i tako plavo iznad moje glave…  Kada ste zadnji put svjesno odabrali boraviti u prirodi?

Svjesno odabirem sjesti na malenu drvenu klupicu u mom vrtu, želeći se jednostavno prepustiti zadnjim sunčevim zrakama. Sjedam i zatvaram oči, osjećam da se moje cijelo tijelo pretvara u sunčani kolektor, a sa svakim svjesnim udisajem i izdisajem moji se mišići i stanice opuštaju, postaju manje napeti, mekaniji…iz mojeg uma misli počinju nestajati i ostajemo samo moje svjesno biće i moje tijelo, sunce i ostatak prirode oko mene. Vrijeme i prostor brišu granice…

Svjesno odabirem…

Svjesno odabirem potpunu prisutnost u mom tijelu. Ako misliš da sam u  mislima odlutala u svijet mašte (koji tako volim) – ne, nisam odlutala. Odabrala sam biti prisutna i nahraniti svoje tijelo sunčevim zrakama i disanjem. Osjećam kako mi se rebra ravnomjerno dižu i spuštaju, osjećam cijelu utrobu kako diše i osjećam moja stopala na vlažnoj zemlji, moje ruke u mom krilu. Osjećam i miris jeseni u mom vrtu… u potpunoj prisutnosti.

Moj vrt je čaroban

I nije moj vrt veliki, dapače; vrlo je mali; nekoliko pera bijelog luka strši iz zemlje, kadulja, menta, limunska trava, pokoja grančica celera, vlasac i cherry rajčice zadnji su ostaci ovogodišnje vegetacije koja mi pravo društvo. Moj vrt je čaroban.
Zato što sam odabrala da je to mjesto za utišavanje mojeg uma i mojih misli, za moj povratak sebi, mjesto moje prisutnosti. Prisutnost, uzemljenost – nije nešto što se događa samo po sebi, potrebna nam je itekako snaga volje i svjestan odabir u kojem se pravcu želimo razvijati. Potreban nam je i svjestan odabir i odgovor na pitanje želim li se uopće razvijati kao osoba? I što podrazumijeva taj osobni razvoj? Odakle krenuti?

Kako se suočavati s teškim emocijama?

Kako odrastamo, naučili smo se skrbiti i brinuti najviše o našem mentalnom sklopu (tolike godine školovanja u sustavu, edukacija, seminara!), naučili smo brinuti relativno i o našem zdravlju (dovoljno kretanja i zdrava prehrana; štogod to značilo za svakog od nas), ali ono što nas sustav definitivno nije podučio je kako se suočavati s teškim emocijama, kako razvijati naš emocionalni kapacitet i našu svijest. Kroz život svakodnevice i mnoge stresne situacije nismo više u mogućnosti izlaziti neranjeni, bez ožiljaka i posljedica po naše emocionalno, psihičko i fizičko zdravlje.

Možemo reći; TO JE OK, TO JE ŽIVOT. Međutim ako svjesno ne odaberemo život, ako nam ta rečenica služi kao opravdanje da sve nedaće zagladimo i strpamo pod tepih, a odgovornost za okolnosti prebacimo u nečiji tuđi vrt, naše će ideje ostati nerealizirane, naš vrt zapušten, a snovi samo snovi. I to je stvar odabira; svojim mislima i postupcima mi zapravo svakodnevno biramo (iako toga možda nismo ni svjesni) želimo li živjeti život punim potencijalom i reći DA životu ili taj život negdje guramo u stranu, nismo u potpunosti prisutni u njemu i na mnogo suptilnih načina govorimo NE životu.

Predavanje, radionica ili individualni susret

Vjerujem da je svatko od nas u potrazi za nekim putom za sebe… i vjerujem da su neki možda već i našli svoju stazu kojom kroče kroz život. Ukoliko ste znatiželjnog duha i želite i dalje bogatiti svoj život, toplo preporučam predavanje o osobnom razvoju. Doznajte više o predavanju.

Preporučam i  radionicu o autentičnoj ženskoj energiji i senzualnosti, koju pripremam za 16. studenog 2017. godine. Opširnije informacije o događaju doznajte putem Facebook događaja. Ukoliko nemate vremena za radionice, a navedene vas teme zanimaju, slobodno se javite, raditi ćemo individualno i dogovoriti termin!

Za sve informacije i pitanja stojim na raspolaganju na sonja@ipd-center.eu ili:

O autorici:

Sonja
SONJA LOVRENOVIĆ, integrativni terapeut. Rođena 15. 10. 1976. Završila je pedagošku Akademiju, radila kao odgajatelj u dječjem vrtiću. Nakon rođenja drugog djeteta, završava četverogodišnji program Centra za integrativni razvoj i nakon toga dvogodišnji poslijediplomski studij. Kao integrativni terapeut djeluje već pet godina radeći individualna savjetovanja i vodeći radionice.

Komentiraj

Tvoja email adresa neće biti objavljena.