Naše je tijelo ogledalo naše duše

MLS

Naše tijelo je ogledalo naše duše; na vrlo suptilan način pokazuje kako nosimo svoje unutarnje svjetove: naše dileme, naše brige, borbe i naše radosti.

Nije tajna – ponekad vrlo zainteresirano promatram ljude oko sebe kako hodaju ulicom. Ono što mi prvo privuče pažnju jesu oči; koliko su žive? Koliko mogu biti u kontaktu očima s nepoznatom osobom prije nego što netko od nas skrene pogled?

  • Koliko sam otvorena ili zatvorena za kontakt?
  • Na koji način se moje tijelo kreće u prostoru?

Ako malo obratite pažnju, primijetit ćete specifičan način na koji se svatko od nas kreće i na koji nosi svoju energiju.

Neki od nas doimaju se prilično lagano i kao loptice poskakuju čim se stopala spuste na tlo, neki su prilično zatvoreni, u svom svijetu. Pogleda uprtog u vrh svojih cipela gotovo se doimaju okruženi visokim zidinama. Gospođa koja je neki dan prošla pored mene imala je oči pune tuge i brige, njeno se tijelo kretalo vrlo nesigurno – kao da nije znala kojim bi pravcem trebala poći i dok sam ju promatrala, mogla sam gotovo vidjeti pakete i teret na njenim ramenima i leđima.

Tijelo – ogledalo naše duše

Iako naša tijela pokazuju kako nosimo naše unutarnje svjetove, nije bit priče da ostanemo fascinirani promatranjem tuđih tijela, već da pažnju usmjerimo korak dalje, dublje u sebe i svoje tijelo.

Vraćanje pažnje sebi nalazim kao mentalnu, emocionalnu i duhovnu higijenu nužnu u svakodnevici (dok se vozim u automobilu, kuham, hodam ulicom ili opuštam uz čaj ili kavicu).

Kada počinjemo obraćati pažnju na unutarnje procese koji se odvijaju u našem tijelu ne samo da postajemo energetski prisutniji u tijelu, već se i naša svijest proširuje.

Svjesni disanja

Za početak je dovoljno da postanemo svjesni vlastitog disanja; načina na koji nam se grudni koš podiže i spušta, dišemo li „stisnuto“, plitko ili dišemo punim plućima? Koliko često ćemo prakticirati ovakve stvari, toliko ćemo produbljivati vlastiti kapacitet svjesnosti i prisutnosti.

Korak dalje od disanja, naravno, pažnju usmjeravamo na emocije, npr. ako ne dišem trenutno „punim plućima“

  • Što je to zbog čega se osjećam stisnutom?
  • Jesam li svjesna da sam zabrinuta?
  • Mogu li biti svjesna na koji se način moje tijelo kreće u prostoru?
  • Gdje je tijelo mekano, protočno, a gdje nosi svoje napetosti?
  • Mogu li  biti svjesna mojeg tijela na dnevnoj bazi?

Privlači li te istraživanje unutarnjih prostora, osvještavanje neosviještenih uvjerenja, želiš li bolji kontakt sa svojim tijelom i trebaš podršku u svom procesu samorealizacije putem individualnog rada, tu sam za tebe.

 

O autorici:

Sonja
SONJA LOVRENOVIĆ, integrativni terapeut. Rođena 15. 10. 1976. Završila je pedagošku Akademiju, radila kao odgajatelj u dječjem vrtiću. Nakon rođenja drugog djeteta, završava četverogodišnji program Centra za integrativni razvoj i nakon toga dvogodišnji poslijediplomski studij. Kao integrativni terapeut djeluje već pet godina radeći individualna savjetovanja i vodeći radionice.

Komentiraj

Tvoja email adresa neće biti objavljena.