Vrtlarenje

vrtlarenje

Zašto volimo proljeće? Mnogi će reći zbog mirisa koje nosi, zbog šarenih boja, zbog bujanja života. Meni su osobno najdraži miris svježe pokošene trave i miris tek rascvalog zumbula. Sunce me izmamilo van da se ispružim kao gušterica u mom vrtu iza kuće. A onda sam se primila vrtlarenja u mom zaista malom vrtu, sklepanom od starog drvenog pješčanika kojeg su moja djeca prerasla.

“Vrtljarenje” unutar našeg osobnog Svemira

Kopajući rukama po toploj i vlažnoj zemlji promatrala sam mladice salata i češnjaka koje sam sadila razmišljajući kako evolucijski procesi i prirodne zakonitosti i ovdje djeluju; da bi se glavica salate razvila i narasla, potrebne su tople sunčeve zrake, kiša/voda koja natapa zemlju i određeno vrijeme. Duboko vjerujem i da biljke mogu osjetiti našu brižnost i namjeru.

Potpuno prisutna, povezana sa Suncem i Zemljom u tom trenutku, zapravo sam imala i širi uvid  u „vrtlarenje“ unutar našeg osobnog Svemira. Naime, sjeme i mladice biljaka su poput naših unutarnjih ciljeva, mjesta do kojeg želimo doći. Npr. ako se sada nalazim na točki A, za X vremena bih zaista voljela stajati na mjestu gdje je točka B. To bi me ispunilo, proširilo.

Nije dovoljno  samo pozitivno misliti

Međutim i sami znate da ako imamo cilj, a ništa ne poduzimamo, ništa se neće ni dogoditi. Ako pelcer salate bacim na tlo i zaboravim na njega, uvenut će. Dugim riječima,  ako imam određene želje i ciljeve koje ne njegujem, koje odgađam, ako nisam proaktivna i ne djelujem u skladu s unutarnjom namjerom k ostvarenju cilja, u najmanju ruku trebat će jako puno vremena da Svemir velikom igrom slučajnosti ostvari moj cilj. U realnijem slučaju neću doći do točke B. Jer misliti pozitivno nije dovoljno.

Kao što mladice trebaju i sunce i kišu, i mi trebamo njegovati naše korake k ostvarenju cilja i biti ih svjesni. To možemo činiti na razne načine, npr. ako želimo promijeniti posao, možemo se aktivirati tako da imamo jasnu sliku u glavi kakvo bi to radno mjesto bilo, možemo pregledavati oglase, slati zamolbe za određena radna mjesta, ostvariti neke kontakte koji će nam omogućiti daljnju suradnju, a u unutarnjem osobnom Svemiru možemo postavljati namjeru.

Za neke je namjera molitva. Za neke je samo namjera. Neke osobe upale svjećicu i meditiraju, netko piše dnevnik. U svakom slučaju, sve su te aktivnosti i kiša i sunce do točke B.

Unutarnji vrt

Dakle, imali ili neimali vrt u svom dvorištu, svatko ima svoj unutarnji vrt.

Koje sjeme sadite? Koji su Vam ciljevi, što želite za sebe?

Želite li njegovati svoj unutarnji vrt, svoj unutarnji Svemir, budite spremni suočiti se i s unutarnjim otporima, odnosno prije svega pripremiti zemljište, provjetriti, raščistiti unutarnje prostore. A onda je na Vama da se povežete sa sobom i odaberete što ćete posaditi. Nemojte zaboraviti na sve svoje alate, na kišu i sunce i vjerujem da uspjeh neće izostati.

Osjećate li da vam je potrebna podrška kod postavljanja i povezivanja sa svojom namjerom, kao i na koracima ka ostvarenju svog cilja, predlažem da zajedno osvijestimo i oslobodimo vaše unutarnje potencijale, vaše sunce i vašu kišu. Slobodno me kontaktirajte u inbox za sva pitanja i nedoumice 🙂

O autorici:

Sonja
SONJA LOVRENOVIĆ, integrativni terapeut. Rođena 15. 10. 1976. Završila je pedagošku Akademiju, radila kao odgajatelj u dječjem vrtiću. Nakon rođenja drugog djeteta, završava četverogodišnji program Centra za integrativni razvoj i nakon toga dvogodišnji poslijediplomski studij. Kao integrativni terapeut djeluje već pet godina radeći individualna savjetovanja i vodeći radionice.

Komentiraj

Tvoja email adresa neće biti objavljena.