individualan radIako se u današnje vrijeme sve više ljudi odlučuje za individualni rad tj. savjetovanje, priznati sami sebi da nam je potreban pomoć ponekad je izrazito teško. Prevladava mišljenje da smo slabi i nesposobni ako tražimo pomoć, da moramo biti sposobni sa svime se sami nositi. Moje mišljenje je da velika snaga leži u onome tko potraži pomoć, jer to znači da je proces iscjeljenja već pokrenut.

Iz kojih se razloga odlučujemo potražiti pomoć, pokrenuti se?

Nekada zapadnemo u rutinu i sivilo života: posao – kuća. Život prestaje imati boje i mirise, a sve više je razočaranja i gorčine. Nekada trebamo donijeti važne odluke (novi posao, rastava, selidba, odvikavanje od ovisnosti) i trebamo podršku kroz taj proces. Ponekad izgubimo voljene i drage osobe i tugujemo, a ponekad se suočavamo s depresijom, fobijama ili napadima panike. Ponekad želimo rasti kroz dublji kontakt sa sobom i svijetom oko sebe, osjećamo da nedostaje „karika u lancu“. Drugim riječima – nema pravila kada neki pojedinac želi doći na individualno savjetovanje. Svaka osoba nosi svoju osobnu priču.

No jedno je sigurno – savjetovanje kroz stručnu podršku i vođenje od strane terapeuta, prostor je za samoistraživanje na svim razinama.

  • Koji su to osjećaji koji su me doveli na ovo mjesto?
  • Kakav život i odnose želim graditi, stvarati?
  • Gdje osjećam napetost u tijelu i koje bolesti moje tijelo (p)održava?
  • Vjerujem li u život, u ljude i u proces samoiscjeljenja?

Samoistraživanje kao proces ima i svoj cilj, a to je osvještavanje onih dijelova sebe kojih smo se davno odrekli i potisnuli ih u prostor nesvjesnog.

Što osvještavamo kroz individualni rad s integrativnim terapeutom?

  • Stavove i uvjerenja o životu koje smo stekli još u djetinjstvu, te način na koji ih nosimo kroz život.
  • Potisnute potrebe te otvaramo prostor u svakodnevnom životu kako bi ih naučili izražavati i zadovoljavati.
  • Kako uvjerenja koje nosim utječu na moje tijelo te kako kroz pokret i disanje mogu osloboditi tijelo, pokrenuti emocije i osloboditi protok životne energije u tijelu.
  • Vjerujem li u život, u ljude i u proces samoiscjeljenja?

Jednom kad je prođemo kroz iskustvo prisutnosti i ispunjenosti u tijelu, počinjemo otvarati vrata kvalitetnijem i ispunjenijem životu, a to je ono za čime svi težimo.

Bit će mi drago upoznati Te i pomoći kroz savjetovanje.

SONJA LOVRENOVIĆ, integrativni terapeut